« Home | Caprese Salata (Insalata Caprese) » | Patatesli Salatalıklı Ezme » | Aile yemeği » | Mantarlı Biftek » | Oscar gecesi » | Tavuklu Bezelye » | Çikolatalı Çilekler » | Çikolatalı Truffles » | Guacamole » | Super Bowl Menüsü » 

Pazartesi, Mart 20, 2006 

Tabbouleh

Sevgililer günü için yaptığım tatlılardan memnun kalınca Ina Garten'in kitaplarından birini almaya karar verdim. Kitaplarını biraz karıştırdıktan sonra Barefoot Contessa Parties!'de karar kıldım! Kitaptan denediğim ilk tarif Tabbouleh oldu. Bu tarife Lübnan usulu kısır da diyebiliriz:)

Kısırı çok severim! Annem beni Amerika'da ilk ziyaret ettiğinde cok güzel bir kısır yapmıştı. Yapılışı çok kolay gözüktüğünden tarifini almıştım. Annem Türkiye'ye döndükten sonra bir arkadaşımın evindeki parti için kısır yapmaya karar verdim. Göz kararı olan tariflerin gözünü çıkarma eğilimim olduğundan sonuç kısır yerine kısır çorbası olmuştu!:)) Yeni bir şey yapacak vaktim de yoktu. Gürdal'la tel süzgü ile suyunu süzmeye çalışmıştık. Tüm uğraşlarımız sonucu gene de partiye kısır çorbası götürüp herkese rezil olmuştum:)

Bu olay yüzünden Gürdal'a kısıra benzer bir tarif deneyeceğim dedigimde pek hoşlanmadı. Yine suyunu süzecek miyiz diye sordu:) Neyse ki bu tarifte ölçüler göz kararı değil. Bol miktarda malzeme kesme ve kıyma dışında yapılışı da çok kolay! 2 hafta önce misafirlerimiz için yaptığımda çok hoşumuza gittiğinden geçtiğimiz pazar günü tekrar yaptım. Yanında hindi köftelerle sağlıklı ve lezzetli bir yemek yedik.
Malzemeler:
  • 1 cup kısırlık bulgur
  • 1½ cup kaynar su
  • ¼ cup taze sıkılmış limon suyu (2 limon)
  • ¼ cup iyi zeytinyağ
  • 1 cup ince kıyılmış taze soğan
  • 1 cup ince kıyılmış taze nane yaprağı
  • 1 cup ince kıyılmış maydanoz
  • 2 cup kiraz domates, ikiye bölünmüş
  • 1 salatlık, çekirdekleri çıkartılıp kabuklarıyla birlikte orta büyüklükte doğranmış
  • 3½ çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
Tarif:
  1. Büyükçe bir kaseye bulguru koyun. Üzerine kaynar suyu, limon suyunu, zeytinyağı ve 1½ çay kaşığı tuzu ekleyin. Karıştırıp oda sıcaklığında 1 saat kadar bekletin.
  2. Kalan malzemeyi ekleyip güzelce karıştırın.
  3. Hemen servis yapabilir ya da üstünü kapatıp buzdolabında bekletebilirsiniz. Bir kaç saat bekletirseniz lezzeti artarmış:)

Sevgili Sinem,
Lübnan mutfağı en çok ilgi duyduklarımdan biri. Özellikle de Tabbouleh, Şenkliş, Rız Bıl Mıkassarat en severek hazırladıklarımdan. Lübnan'lı bir arkadaşımdan online "Maklube" tarifi aldım. O'nu deneyeceğim. Ellerine sağlık.
bahar

Yorum Gönder