« Home | Tabbouleh » | Caprese Salata (Insalata Caprese) » | Patatesli Salatalıklı Ezme » | Aile yemeği » | Mantarlı Biftek » | Oscar gecesi » | Tavuklu Bezelye » | Çikolatalı Çilekler » | Çikolatalı Truffles » | Guacamole » 

Çarşamba, Mart 22, 2006 

L'orange (Badem unlu pasta)


Çikolataya olan düşkünlüğümden çikolatalı tatlılar her zaman favorimdir! Değişik yerlerden tarifler arayacağıma güzel bir çikolata kitabı alıp işin sırlarını öğrenmeye karar verdim:) Amazon.com'daki okuyucu yorumlarına baktıktan sonra da Fran Bigelow'un pure chocolate'ını aldım.

Fran, Seattle'da "Fran's Chocolate" adlı bir pastahanenin sahibiymiş. Dükkanında senelerdir sattığı çikolatalı tatlıların tarifleriyle birlikte yeni tariflerine de yer vermiş kitabında. Tariflerin dışında, kitabın "çikolata hakkında bilmeniz gereken her şey" bölümü de ilgimi çekti. Değişik çikolata çeşitlerini, hangi marka çikolataların hangi çesitlerinin iyi olduğunu, tatlılarda çikolata dışında kullandığı malzemeleri ve mutfak aletlerini ayrıntılı bir şekilde anlatmış. Örneğin bu tarifte de kullanılan yarı tatlı (semisweet) çikolatanın kakao oranının %52 ile %62 arasında olması gerekiyormuş. Bu çikolata çeşidi için önerdiği markalar Callebaut, Cluizel, Valrhona, Scharffen Berger, El Rey ve Lindt. Ben Whole Foods Market'te bulduğum Scharffen Berger'i kullandım ve çok memnun kaldım.

Malzemeler:
  • 170 g. yarı tatlı (6 ounces semisweet) çikolata
  • 2 büyük portakal, tercihen koyu renkli ve sert kabuklu
  • 170 g. (12 yemek kaşığı ya da 1½ sticks) tuzsuz tereyağ, oda sıcaklığında
  • 1 cup şeker
  • 4 büyük yumurta, oda sıcaklığında
  • 190 g. (1 2/3 cup) badem unu
  • 1 tarif çikolata sosu

Tarif:
  1. Fırının ızgarasını en orta sıraya yerleştirin ve 150 C (300 F)'a ayarlayın.
  2. 9 inch (22.9 cm) çaplı yuvarlak kek kalıbını tereyağ ile yağlayın. Ortasını parşömen kağıdı ile kaplayın.
  3. Çikolatayı ince ince doğrayıp ısıya dayanıklı bir kaba koyun. Kısık ateşte kaynayan su dolu kabın üzerine koyup benmari usulü eritmeye başlayın. Tamamen erimesine yakın ateşten alın. Çikolata tamamen eriyene kadar karıştırın.
  4. Portakalları yıkayın. Kabuklarını iyi bir zester ya da microplane grater yardımı ile bir karıştırma kabının içine zest edin. Böylece portakalın aromalı yağlarını da kullanmış olacaksınız.
  5. Tereyağ ve şekeri de karıştırma kabına ekleyin. Orta-hızlı ayarda rengi açılana kadar 3-5 dakika mikserle karıştırın.
  6. Mikserin ayarını degiştirmeden yumurtaları yavaş yavaı ve teker teker ekleyin. İyice karışana kadar mikser ile karıştırmaya devam edin. Toplam yaklaşık 3 dakika kadar. Elde ettiğiniz karışım daha açık renk ve hacmi artmış olmalı.
  7. Mikseri kapadıktan sonra badem ununu ekleyip plastik spatula ile karıştırın.
  8. Erimiş çikolatayi da ekleyip spatula ile karıştırmaya devam edin.
  9. Karışımı kek kalıbına döküp, üzerini güzelce düzeltin.
  10. Önceden ısıttığınız 150 C (300 F)'lık fırında 40-45 dakika kadar pişirin.
  11. Kekin kalıbının içinde ve oda sicaklığında yaklaşık 15 dakika soğumasını bekleyin.
  12. Keki kalıptan çıkarmak için ince bir bıçağı kek kalıbının kenarında dolaştırın ve kalıbı ters çevirin. Tamamen soğutun. Bu adımdan sonra keki plastik streçe sarıp buzlukta 1 hafta kadar bekletebilirsiniz.
  13. Kek oda sıcaklığına gelene kadar bekleyin. Kenarları eşit degilse bir biçak ile keserek eşitleyin.
  14. 1 tarif çikolata sosunu hazır edin.
  15. Keki bir tepsi üzerindeki soğutma ızgarasının (cooling rack) üzerine yerleştirin.
  16. Çikolata sosunu yavaşça ve eşit olarak kekin kenarlarından 4 cm içeriye dökmeye başlayın. Kalan sosu da kekin ortasına dökün.
  17. Metal spatula yardımı ile kekin üzerindeki sosu hızlı hızlı düzeltin. Fazla sos aşağıdaki tepsiye akacak şekilde kekin kenarlarını sosla kapatın.
  18. Oda sıcaklığında 5 dakika kadar kekin üzerindeki sosun katılaşmasını bekleyin.
  19. Soğuduktan sonra metal spatula ile ucunu kaldırdığınız keki diğer elinizle altından tutup kek tabağına geçirin.
  20. Hemen servis yapabilir ya da oda sıcaklığında 3 gün bekletebilirsiniz.

Çikolata sosu
Malzemeler:

  • 113 g. yarı tatlı (4 ounces semisweet) çikolata
  • 113 g. (8 yemek kaşığı ya da 1 stick) tuzsuz tereyağ, oda sıcaklığında
Tarif:
  1. Çikolatayı ince ince doğrayıp ısıya dayanıklı bir kaba koyun. Kısık ateşte kaynayan su dolu kabın üzerine koyup benmari usulü eritmeye başlayın. Tamamen erimesine yakın ateşten alın. Cikolata tamamen eriyene kadar karıştırın.
  2. Oda sıcaklığındaki tereyağı ekleyin. Isıya dayanıklı plastik spatula ile tereyağ yok olana kadar karıştırın.
  3. Sosun ideal sıcaklığı 80-85 F (27-30 C) olmalı. Kekin üzerine dökmeden önce karıştırarak bu sıcaklığa soğumasını bekleyin.

Badem Unu
Badem unu Amerika'da bazı marketlerde satılıyormuş. Ben günlerce aramama rağmen bulamayınca kitaptaki tarife göre kendim yaptım. Kitapta beyazlaştırılmış (bleached) ve kabuksuz badem kullanılması öneriliyor. Neyse ki bir markette bleached badem bulabildim. Bademleri mutfak robotunda çekip badem ununu elde ettim. Önemli noktalardan biri robotun en fazla yarısının badem ile dolu olmasi gerekmesi. Eğer robotunuz ufaksa bir kaç seferde yapmayı deneyebilirsiniz. Robotu önce bir kaç kez calıştırıp büyük parçalara bölüp sonra 15-20 saniye kadar robotta tutmak yeterli oluyor. Eğer fazla tutarsanız yağlı bir macuna dönüşebilirmiş.

37 g. (1.3 ounces) badem = 1/3 cup badem unu
113 g. (4 ounces) badem = 1 cup badem unu

Sinemcim, ben bir cukulata manyagi olarak bu pastaya bayildim. Harika tarif vermissin, ellerine saglik.

Seni minik bir anket icin sobeledim Sinemcim :)

Baking powder yok mu icinde?

Baking powder yok mu icinde?

Yorum Gönder