« Home | Patatesli Salatalıklı Ezme » | Aile yemeği » | Mantarlı Biftek » | Oscar gecesi » | Tavuklu Bezelye » | Çikolatalı Çilekler » | Çikolatalı Truffles » | Guacamole » | Super Bowl Menüsü » | Hoşgeldiniz! » 

Perşembe, Mart 16, 2006 

Caprese Salata (Insalata Caprese)


Yapımı çok kolay olan bu lezzetli salatanın tarifini Williams-Sonoma'nın web sitesinden aldım. Tarifin püf noktası sanırım domates seçimi. Domateslerin iyi olmuş ama çok yumuşamamış veya ezilmemiş olmaları önemli. Ayrıca iyi kalite zeytinyağı kullanılması öneriliyor.


Biraz da taze mozzarella'dan bahsedelim. Bu yumuşak ve süngerimsi peynirin Türkiye'de bulunabileceğinden emin değilim. Google'dan arayınca Hürriyet gazetesinin bir ekinde İtalyan peynirlerini anlatan bir yazı buldum. Bu yazının taze mozzarella ile ilgili kısmını aşağıda okuyabilirsiniz.

"...Taze mozzarella ise genellikle "İtalyan Stili" olarak adlandırılarak piyasada bulunuyor. Tam yağlı sütten yapılır ve normal mozzarellaya göre daha yumuşak olan bir yapısı ve daha lezzetli bir tadı var. Yumruk şeklinde peynir suyunun içinde satışa sunulmakta. Özelikle zeytinyağı ile marine edilip, değişik otlar ile süslenerek servis ediliyor. Çapı 1 - 1.5 cm olan miniklerinin adı "boconccini" ve özellikle salatalarda kullanılıyor. Günümüzde bizon sütünden yapılanını bulmak çok zor ama özelikle Napoli - Salerno çevresindeki Bizon çiftliklerinde üretim eski tarifler ile devam ediyor. Bizon sütünden yapılan mozarellaların bu çeşidin en pahalısı olduğunu söylemeye gerek yok tabii. "

Tarifteki malzemelerin miktarlarını Williams-Sonoma'nın web sitesindeki gibi yazıyorum. Ben bu miktarların yarısından biraz fazlasını kullandım.

Malzemeler:
  • 8 domates
  • 454 g. (1 lb.) taze mozzarella peyniri
  • 1/2 cup taze fesleğen yaprağı
  • 1/4 cup natürel sızma zeytinyağı
  • 1/2 kaşık tuz, tercihen deniz tuzu
  • 1/2 kaşık yeni çekilmiş karabiber
Tarif:
1. Domatesleri ve taze mozzarella peynirini ince ince dilimleyin.
2. Bir tabağa domates ve peynir dilimlerini sıralayın.
3. Fesleğen yaprakları ile tabağı süsleyin. Bazı domates dilimlerinin de altına koyun.
4. Zeytinyağını tabağın üzerinde gezdirin.
5. Tuz ve karabiber ekleyip bekletmeden servis yapin.

Sahane! Bu arada ben kapari (capers) da koyuyorum bazen. Degisik oluyor....

Pek guzel ve de kolay, tam bana gore :) Domatesin iyisini bulmak da dert bu ulkede. Iyiler cok pahali oluyor, ucuzlarin tadi tuzu yok.:P
Capariye de bayilirim, eminim yakisir bu salataya.
Sevgiler.

Ceylo'cum, kapari cok iyi bir fikir, ben de bayilirim:) Mutlaka deneyecegim!

Deniz'cim, sorma cok aradim guzel domates! En sonunda misafirlerimiz icin paraya kiyip Whole Foods'dan aldim:) Bu arada ben de biraz once sana mesaj birakmistim. Simdi senin de bana mesaj biraktigini gordum:) Sevgiler..

Cocuklar, en guzel domatesler campari tomatoes! Tavsiye ederim, inanilmaz guzel tatlari (http://www.eatcamparitomatoes.com/). Butum supermarketlerde satiliyor. Birazcik kucukler ama sahane!!!!

Ceylo, bugun jewel'da gordum bahsettigin domatesleri. Evdeki domatesler bitsin deneyecegim;)

Yorum Gönder